Les xarxes socials i els sentiments, o els sentiments virtualitzats

Creus que la comunicació a través d’Internet i les xarxes socials ajuden a crear noves i millors relacions? Jo crec que si, pero també es poden produïr efectes perniciosos.

És evident que les xarxes socials han esdevingut un vehicle de comunicació i un espai de relació en el que, entre moltes altres coses, expressam els sentiments d’una forma i amb una intensitat que, paradoxalment, no feiem quan no existien. Perquè?

La discreció o privacitat d’estar tot sol davant l’ordinador o el mòbil, sense haver de mirar als ulls al teu interlocutor, afavoreix l’expressió, ajuda a superar barreres com la timidesa o la vergonya. Segur que vos vé qualcú al cap que, en la vida real és més bé tímid i poc expressiu, o no acostuma a expressar segons quins sentiments de carinyo cap el seu entorn, i que a les xarxes socials, o a través del watsap, és d’allò mes carinyós.

Mitjançant els “megusta”, compartint reflexions, cites i frases célebres, videos emotius, imatges, comentant una foto d’un amic o un familiar, i sobretot amb missatges directes, tot això complementat amb les bolletes grogues en forma de cara fent l’ullet o molstrant la llengua de forma simpàtica, o les mans aplaudint o amb el dit gros per amunt, transmetem moltíssims sentiments i emocions, i això és bò i pulit en si mateix, i molt més si després té continuitat a la vida real, vull dir, en persona.

Pero a la comunicació virtual li manquen alguns elements molt importants: el to, la mirada, el tacte … el llenguatge no verbal. I ho hem de tenir en compte, i hem d’anar alerta, perquè de vegades el wastsap, o el messenger de Facebook, pot ser un arma que carrega el diable. Circula un video a YouTube que mostra que la mateixa conversa entre una parella, mantinguda en persona o per watsap, produeix efectes totalment oposats: en el primer cas, la parella referma la seua relació i el video mostra un moment romàntic, carinyós, acaramelat; mentre que per watsap la cosa acaba en ruptura, i el video mostra com tots dos, en la distància, tiren el telèfon damunt la taula de mala manera.

Tornant a la pregunta del principi o, més ben dit, a la seua resposta, per jo és clar que les xarxes socials (o el watsap, que en certa manera també ho és), ben emprades, afavoreixen les relacions, l’expresió de sentiments, les mostres d’amor i carinyo, pero sense renuncial a la pell …

Fins aquí els sentiments, unaltra dia xerrarem de les opinions.

Article publicat a la revista Insular, juliol 2014

Esta entrada fue publicada en Comunicación y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *