Valoració del Foro Menorca Illa del Rei 2015

Foro Illa Rei 2015

Tot i que som els menorquins els que coneixem Menorca i hem de decidir i seguir encaminant el nostre futur, sempre és interessant saber com ens veuen des de fora, i escoltar l’opinió de persones, bons professionals en els seus àmbits que, des de la seva estima a la nostra illa, poden veure les nostres debilitats i els nostre potencial, tal com va succeir ahir a l’Illa del Rei.

La intervenció de Pau Bosch va ser un bany de realitat, moltes vegades soferta i complicada, mentre que la de Manel Adell va ser la de les propostes, les possibilitats de futur, de la visió estratègica. Alzina i Urtasun també van fer una bona aportació, explicant les seues experiències, ambdues valuoses, essent especialment interessant la del basc per l’efecte demostratiu que pot tenir Torralbenc.

Deixant clar que consider que en el sector agrari s’han fet i s’estan fent coses molt interessants (en matèria de qualitat, cooperativisme, comercialització, etc), com a aportacions principals del foro em qued amb 3 idees pel que fa al paper del camp en la nostra economia, especialment enfocades al sector turístic:

  • Competitivitat. Hem d’avançar en competitivitat, mitjançant la formació, la professionalització, la diversificació, etc. Les explotacions agràries han de ser empreses, amb estructures modernes, amb pagesos i empresaris al front.
  • Valor. Hem de millorar la valorització de la nostra oferta provinent del camp, amb bones instal·lacions, productes i serveis de qualitat, etc, tot això acompanyat dels atributs que té Menorca (autenticitat, respecte al medi, cultura slow), per tal de fer un producte diferenciat i atractiu.
  • Marca. Hem de fer una inversió molt important en configurar la nostra marca, donar-li valor, i donar-la a conèixer, amb els atributs esmentats.

Tot això, en un entorn de cooperació i col·laboració intersectorial, i amb el màxim consens social. L’aliança entre sectors, al seua interrelació, la sinergia, pot ser molt positiva per la conservació i el desenvolupament del camp de Menorca. A l’Administració li correspon establir el marc normatiu, i afavorir un entorn de màxim consens i col·laboració, de seguretat jurídica, i fer una administració més àgil i eficaç.

Finalment fer esment al que ens és més propi a Fra Roger, la gastronomia. El camp de Menorca té en la gastronomia, una via per a la valoració del seu producte i per a la diversificació d’activitats. Tant en activitats pròpies (en la venda de productes, o l’explotació de restaurants i allotjaments en el medi rural), com en la seua faceta de proveïdors del sector de la restauració i l’hoteleria, el potencial del camp i del producte local és enorme, sempre vinculat a la qualitat, a la proximitat i als atributs de la marca Menorca.

Diuen, i hi estic d’acord, que el paissatge és un potenciador del sabor d’un plat. El camp és paissatge, i és producte, tradició, cultura … i tot això fa possible que un plat tengui una història al darrera, i per aixó tengui molt més valor.

Esta entrada fue publicada en Gastronomía y etiquetada , , , . Guarda el enlace permanente.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *